Kiedy za oknem deszcz, wiatr, to i w naszej głowie częściej smutek, złość czy chandra. Prawda jest taka, że na nasz nastrój wpływa nie tylko pogoda, ale cały szereg różnych czynników. Chemia mózgu i hormony także mają wpływ. Weźmy na przykład serotoninę - malutki związek chemiczny odpowiedzialny w dużej mierze za nasz nastrój. Podsumowanie [...]
[...] WPH (hydrolizatem) jest najprostszym sposobem na poprawę funkcjonowania ustroju. Tworzy to dogodne warunki do pozbywania się tłuszczu i kontroli glikemii. Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: Kirk M. Habegger i in. The metabolic actions of glucagon revisited https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3563428/ Damien P. Belobrajdic [...]
[...] odpowiedniki kortyzolu, ponieważ te leki niejednokrotnie są stosowane nie według wiedzy medycznej, ale na chybił trafił lub według wiedzy sprzed kilku dekad. Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: Habib Yaribeygi i in. The impact of stress on body function: A review https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579396/ Wioletta Kazana 1 [...]
Jeśli zapytamy o to przeciętnego mieszkańca Polski, to zacznie opowiadać o sterydach anaboliczno-androgennych lub suplementach diety. Dlaczego? Bo niezwykle silnie zakorzenione są u nas przesądy, wierzenia, mity, ludowe przekazy. Referencje: Katarey D, Verma S. Drug-induced liver injury. Clin Med (Lond). 2016 Dec;16(Suppl 6):s104-s109. doi: [...]
[...] Jose Antonio, a wyniki ukazały się w czasopiśmie Journal of the International Society of Sports Nutrition. Ile powinniśmy więc docelowo przyjmować białka? Obecnie wszelkie badania pokazują, że ilość protein rzędu 1,5-2g na 1kg masy ciała są ilością optymalną, aby budować masę mięśniową. Jednak, co się dzieje, gdy tych protein dostarczamy [...]
Przy wyższym tempie przemiany materii komórki ulegają większemu "zużyciu", m.in. w postaci uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki. Dodatkowo układy biologiczne mają zagwarantowaną tylko określoną liczbę cykli (liczbę podziałów komórkowych), później występuje dużo większe ryzyko powstania uszkodzeń metabolicznych (defekty naprawy DNA), [...]
[...] właśnie receptory androgenowe, z czego jeden nieznacznie słabiej, zaś pięć – znacznie silniej od testosteronu. Rekordowo działał tutaj stewiozyd oznaczony przez autorów badania numerem 14, który aktywował receptor androgenowy o ponad 30% silniej od testosteronu. Jeżeli się więc zastanawiasz – czym słodzić zamiast cukru (?), a jednocześnie [...]
[...] się celowe i wymuszone okolicznościami przerwy, gdy albo zupełnie nie można ćwiczyć, albo ilość wizyt spada do minimum np. 1. treningu w tygodniu. Świadczą o tym również badania naukowe. Jednym z nich chciałbym się w tym artykule podeprzeć. To badanie dosłownie sprawdzało zastosowanie jednego treningu siłowego w tygodniu, w aspekcie [...]
[...] Mimo to wszystkie mleka roślinne mają różne zalety i wady. Wybór najlepszego może zależeć od tego, które czynniki środowiskowe są dla Ciebie najważniejsze oraz od zbadania dostępnych danych. Obecnie nie ma rygorystycznej naukowej metody oceny wpływu mleka roślinnego na środowisko. Mimo to najlepiej unikać mleka migdałowego i ryżowego, [...]
[...] Z pomocą przychodzi wtedy suplementacja ekstraktem z Bacopa monnieri. Rośliny, która posiada pod tym względem udowodnione naukowo działanie. Właściwości przeciwzapalne W badaniach wykazano, że ekstrakt z Bacopa skutecznie hamuje powstawanie czynników prozapalnych PGE2. Daje to pozytywne spojrzenie na walkę z różnego rodzaju dolegliwościami, [...]
[...] diet na zdrowie. Uwzględniono 15 428 dorosłych w wieku 45-64 lat, w czterech społecznościach amerykańskich, którzy wypełnili kwestionariusz dietetyczny przy włączeniu do badania dotyczącego ryzyka miażdżycy (ARIC) (w latach 1987-1989) i którzy nie zgłosili skrajnie niskiej lub skrajnie wysokiej podaży energii (< 600 kcal lub> 4200 kcal [...]
W dobie dominacji białek serwatkowych odżywki białkowe na bazie białka jaj zostały nieco zapomniane, jednak niesłusznie. Zanim to jednak nastąpiło, to właśnie odżywki z białka jaj przez długie lata były uznawane za te najlepsze, a to dzięki wzorcowemu profilowi aminokwasowemu. ALLNUTRITION EGG WHITE PROTEIN Producent nieustannie poszerza swoją [...]
Glutamina jest jednym z 20 aminokwasów powszechnie występujących w białku. Jest aminokwasem względnie niezbędnym, czyli takim, który wprawdzie może być produkowany przez organizm, ale z którego syntezą organizm nie nadążą w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania, np. podczas przedłużającego się, intensywnego wysiłku fizycznego. Glutamina jest [...]
[...] będące pożywką dla probiotyków, czyli pożytecznej i prozdrowotnej mikroflory naszego przewodu pokarmowego. Okazuje się jednak, że błonnik błonnikowi nierówny. Jak pokazały badania, najcenniejszy błonnik tworzą takie węglowodany, z których odpowiednie mikroorganizmy bytujące w naszych jelitach wytwarzają kwas masłowy, regenerujący komórki [...]
[...] łatwiej pozyskać jest z produktów pochodzenia zwierzęcego (np. omawiane żelazo), ale nie oznacza to, że osoby na diecie roślinnej są z góry skazane na ich niedobory. Upewnij się, że w Twojej diecie znajdują się produkty bogate w żelazo i raz na jakiś czas zrób badania krwi. W razie niedoborów być może konieczne będzie wdrożenie suplementacji.
Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP może być bardzo restrykcyjna i trudna do utrzymania. Może ona jednak pomóc osobom cierpiącym na IBS (zespół jelita drażliwego) złagodzić bolesne dolegliwości. Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się, na czym ta dieta polega. Podsumowanie Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP jest bardzo restrykcyjna, ale [...]
Makaron uchodzi za pokarm, który wybitnie nie służy naszej sylwetce. W czasie redukcji bardzo często zaleca się zrezygnowanie z makaronów w diecie. Tymczasem badania pokazują, że włączenie makaronu do diety nie tylko nie sprawi, że nie utyjemy, ale również może pomóc nam nieco stracić na wadze. Tuczący makaron Makaron zyskał miano tuczącego [...]
[...] również tym, w jaki sposób możemy je zdiagnozować. Testy krwi i testy skórne są stosowane diagnostycznie, aby ustalić, czy masz alergię na pszenicę. Można również wykonać badania krwi na celiakię, chociaż najdokładniejszym testem jest biopsja jelita cienkiego. Nie ma testów krwi ani skóry na nietolerancję glutenu. Najlepszym sposobem, aby [...]
Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]
Zgodnie z tym, co pokazują badania naukowe, nawet jeśli nie trenujesz z obciążeniem, możesz zyskać lub zachować więcej mięśni i siły, dzięki spożywaniu kilku posiłków dziennie zawierających 30-45 g białka (na posiłek). Możesz pomyśleć więc, że jeśli zjesz jeszcze więcej białka w każdym z posiłków, zyskasz więcej mięśni. Tak się jednak nie stanie! [...]